Boşuna denmiyor ‘Anne sütü çok önemli. Emzirebildiğiniz kadar emzirin!’ İşte Liv Hospital Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Emzirme Danışmanı Uzm. Dr. Pakize Elif Erkul’un bu konuda verdiği bilgileri sizinle paylaşayım istedim…
Tabi herkes bebeğini emzirmek ister ama bazen belirli sebeplerden sütü gelmeyen, meme almayan veya alamayan bir çok anne ve bebek var… O yüzden bazen bu konuları çok üstelemek onları üzer mi diye de düşünüyorum… Ama şöyle de bir gerçek var. Bu gerçekten doğanın mucizesi hatta bana göre insanın memesinden süt gelmesi ve onunla bir bebeği büyütmesi doğum kadar şaşırtıcı:) Bunu elimizden geldiğince yaşamak, bebeğimize sütümüzü vermek iki taraf için de büyük bir keyif:) Umarım hepinizin bol bol sütü vardır ve uzunnn süre sütlü kalırsınız…
Ben de Eliz 20 günlükken bir emzirme acemiliği yaşamıştım ve göğsümde büyük bir şişlik oluşmuştu. Kendim indiremediğim için Kadıköy Şifa’daki hemşirelerden destek almaya gittik… Orada sağdıkları sütümü Eliz’e bardakla içirmişlerdi. Eliz’in 25 günlük olduğu bu komik hali ve hemşireye şok şeklinde ve ‘Ne yapıyorsun sen?’ diye inanılmaz bilinçli bakışını unutamıyorum. Siz de bu komik fotoğrafı görün istedim:)
Bakın bu süt nelere faydalı? 🙂
O zaman herkese bol sütler…
HAMLET HÜCRELERİNDEN GELEN MUCİZE: ANNE SÜTÜ
Anne sütü bir annenin bebeğine verebileceği en güzel armağan. Bebeklerde yaşam için en iyi başlangıç olan anne sütü, bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesi için eşsiz bir fırsattır. Anne sütü bebeğin tüm ihtiyacı olan besin maddelerini içermesinin yanı sıra bebeğin nörolojik ve duygusal gelişimi açısından da çok önemlidir. Liv Hospital Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Emzirme Danışmanı Uzm. Dr. Pakize Elif Erkul, anne sütünde bulunan hamlet hücrelerinin kanser hücrelerini tanıyarak yok ettiğini ve bebeği lösemi, lenfoma gibi kanserlere karşı koruduğunu vurguladı. Uzm. Dr. Pakize Elif Erkul “Yenidoğan dönemindeki beslenmenin sağlık üzerinde hem kısa hem de uzun dönemde önemli etkileri var. Doğru ve yeterli beslenme büyüme ve gelişmenin yanı sıra hastalıklardan korunma için de gereklidir. Ayrıca anne sütü çocukları, pnömoni, orta kulak iltihabı, menenjit, ishal gibi bulaşıcı hastalıklardan da korur” diyor.
Anne sütü her derde deva
Anne sütü güvenli, temiz, içerdiği fonksiyonel bileşenler ve canlı hücrelerle birçok hastalığa karşı koruyucu bir besindir. İshal, zatüre, orta kulak enfeksiyonu, menenjit gibi hastalıklar anne sütü alan bebeklerde daha az görülür. Ayrıca anne sütünün enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi emzirmenin kesilmesinden sonra da devam eder. Anne sütü alan bebeklerde astım, atopik dermatit gibi alerjik hastalıklar daha az görülür. Anne sütü içinde bulunan 200’den fazla kök hücre, bebekte oluşan organ veya doku hasarlanmasının tamirinde rol oynar. En önemli şeylerden biriyse anne sütünün içerdiği hamlet hücreleri kanser hücrelerini tanıyıp yok ederek bebeği lösemi, lenfoma gibi kanserlere karşı korur. Anne sütü alan bebeklerde, erişkin dönemde diyabet, hipertansiyon ve obezite gibi hastalıklar daha az görülür.
Anne sütüyle beslenenlerin IQ’su daha yüksek
Bebeklere ilk 6 ay tek başına, 6 aydan sonra da tamamlayıcı gıdalarla birlikle 2 yaşa kadar anne sütü verilmesi en uygun olandır. İkiz bebekler için bile ilk 6 ay anne sütü tek başına yeterlidir. İlk 6 ay tek başına anne sütü alan bebeğe su da dahil olmak üzere hiçbir şey verilmemesi çok önemlidir. Çünkü anne sütü, bebeğin tüm besin ve su ihtiyacını ilk 6 ay tek başına karşılar ve anne sütü yanına su dahi eklendiğinde bebeklerde ishal ve zatüre gibi enfeksiyonların üç katı arttığı saptanmıştır. Sonuç olarak anne sütünün faydaları bir ömür boyu sürer. Anne sütü alan bebeklerin gelişimsel testlerde daha başarılı oldukları ve IQ puanlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Ayda 500 gr kilo alımı normal
Annelerin en çok merek ettikleri ve tedirgin oldukları konu anne sütünün bebekler için yeterli olup olmamasıdır. Anne sütünün yeterliliğini gösteren en önemli kriter bebeğin kilo alımıdır. İlk 1 hafta içinde bebekler doğum kilolarının yüzde 5-10’unu kaybeder. Bebek 15 günlük olduğunda doğum kilosuna dönmüş veya üzerine çıkmış olması ve ilk 6 ay ayda 500 gram veya üzerinde kilo alması anne sütüyle iyi beslendiğinin en iyi kanıtıdır. Bebeğin çok emmesi, sık emmesi, çok ağlaması vb gibi durumlara bakarak sütün yetmediğine karar verilemez.
Emzirme anneyi kansere karşı koruyor
Emzirme anneyi kansere karşı korurken aynı zamanda doğumdan sonra rahmin daha çabuk toparlanmasını sağlayarak kansızlık oluşumunu önler. Emzirme sayesinde anneler doğum sonrasında daha kolay kilo verir. Anneler bebeklerini emzirerek günde ortalama 500 kalori verilebilir. Aynı zamanda emziren annelerde de meme, yumurtalık ve rahim kanserleri daha az görülür.
Kolostrum (İlk süt) enfeksiyonlardan koruyor
Anneden gelen ilk süte kolostrum adı verilir. İlk 2 gün bebeklerin mide kapasitesi bir bilye kadar olup , gelen çok az miktardaki süt bebek için yeterlidir. 2 günden sonra mide kapasitesi pinpon topu kadar ve 10 günden sonra yumurta kadar olur. Günler içinde anne sütü yavaş yavaş artarak bebeğin ihtiyacını karşılar. Dolayısıyla bebeğin doğduğu ilk günlerde sarılık veya kan şekeri düşüklüğü olabileceği gibi nedenleri bahane ederek bebeklere anne sütü dışında besinler verilmesi hiç önerilmez. Bebek doğumdan sonra ne kadar erken ve ne kadar sık emzirilirse süt o kadar çabuk gelir ve yeterli olur. Emzirmede sorun yaşanırsa veya emme zorluğu olan hasta bir bebek varsa anne sütü 3 saatte bir sağılarak bebeğe kaşıkla veya enjektörle veya fincanla verilebilir.