Çok sportif bir insan değilim maalesef. Çok isterdim gençliğimden beri düzenli spor yapan biri olmayı:) Şuana kadar en eğlendiğim spor pilates oldu. Vaktimi ayarlayıp her gün yapsam sıkılmam ondan:) Pilatese başlamadan önce ise yogayı denemiştim bel ağrılarım için… Hafif ve keyifli gelmişti… Hamileyken de bu ikisinin çok yararlı olacağına emindim. Doktorum hamile olduğumu ve bana dikkat etmem gerekenleri anlattığı ilk kontrolümde; hareket etmemin çok önemli olduğunu da söylemişti. Henüz 5.5 haftalıkken geçen bu konuşmada ‘Kalp atışlarını hızlandırmayan ve seni nefes nefese bırakmayan her sporu yapabilirsin’ demişti. Yoga ve pilates yapmak istiyorum diyince de ‘süper olur’ yanıtı almıştım:)
Benden birkaç hafta önde hamile olan arkadaşım Bahar Çuhadar, ‘Mutlaka Ayca ile tanışmalı ve onunla hamile yogası yapmalısın. Hem ilerleyen dönemde hiç ağrın sızın olmayacak, hem de Ayca müthiş bir kadın ve sana çok iyi gelecek!’ dediğinde önüme yoga için doğru kişinin çıktığına inanmıştım… Normalde de her işi profesyonelleri ile yapmayı severim. Yoga ve pilatesi çok kısa eğitimlerle öğrenip, kendine yer açarak yaptıran ve çok da bilinçli olmayan o kadar çok kişi var ki, emin olmadığım biriyle çalışmak istemezdim. Malum artık yaptığım her hareket benim kadar bebeğimi de etkileyecekti… İyi bir şey yapayım derken sorun yaratmaya hiç gerek yoktu…
Sonuç ise çok keyifli oldu. Ayca gerçekten anlatılandan da süpermiş:) Yaz ayları, sıcaklar, tatil ve iş vs. gibi karambollerime gelse de mümkün olduğunca düzenli gittim… Yoganın da yardımıyla hiç ağrım sızım olmadı, çıktığımda kendimi çok iyi hissettim… Hatta 39. haftada hala Ayca ile yoga yapıyorduk:) Şöyleki en son 6 Kasım’da gitmişim, 8 Kasım’da sancılarım başladı:) 9 Kasım’da ise Eliz doğdu…
Siz de bu eğlenceli kadınla tanışın ve hamile yogası hakkında doğru bilgileri edinin diye onunla biraz sohbet ettim:) Bu arada Ayça, doğum eğitimlerinin yanı sıra doula olarak sizinle doğumlara da giriyor… Bu konuyu ise sonra ele alırız diye şimdilik sadece dip not olarak bahsediyorum…
İşte hamile yogası ve karşınızda Ayca Yılmaz Gülseven:)
Merhaba Ayca… Ben de seninle hamile yogası yapma keyfi yaşayan şanslı annelerdenim. Bize ilk olarak kendini tanıtır mısın?
Merhabalar Burcucum. Yoga hayatıma 2006 yılında bir şirket aktivitesi olarak girdi. Çok sevdim ve etkilendim. Yoga Hocası olma hayalleri kurmaya başladım. Ufak ufak adımlar attım, eğitimlerimi aldım. Bu arada oğlumu dünyaya getirdim ve bu kez de doğumdan çok etkilendim:) Yoga ve doğum bedenimde, zihnimde ve ruhumda harmanlandı. Ortaya Annezen çıktı. Şu anda hamile yogası dersleri ve doğuma hazırlık eğitimleri verip, ailelere sahip oldukları gücü doğumda kullanabileceklerini hatırlatıyorum, doulaları olarak onlarla birlikte doğuma girip tekrar tekrar doğum mucizesine şahit oluyorum. Ve işimden çok keyif alıyorum.
Yoga bir hayat biçimi haline geliyor. Peki sen bu yola nasıl girdin?
Nefes almakta zorlanıyordum ve yoganın bana iyi geleceğini düşündüm. Ne iyi düşünmüşüm 🙂
Hamile yogasının anne adaylarına katkısı ne?
Hamile yogası anneleri fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak doğuma hazırlar. Hamilelik döneminin iyi geçmesini sağlar. Anne adayının ağrılarından, kaygılardan ve fiziksel kısıtlılıklarından kurtulmasına yardımcı olur. Açar, esnetir, gevşetir ve rahatlatır. Daha ilk derste bu etki hissedilir. Ancak bedensel olarak rahatlamış bir kişi zihinsel alanını da genişletebilir. ‘Kısıtlayıcı beden alışkanlıkları’ zihinsel ve ruhsal olarak da sizi kısıtlar. Oysa doğuma ve anneliğe hazırlanan bir kadının kendi kalıplarının farkına varması, farkındalıkları ile rahat olması, nefes alması, gevşemesi gerekir ki artık ihtiyacı olmayan kalıbını bırakabilsin. Doğumda su gibi gevşesin ve anneliğe doğru aksın..
Hamilelikte hareket etmek çok önemli… Yoga yapan hamilelerin doğum hikayeleri daha mı pozitif?
Evet ve hayır. Yogayı ne için yapıyorsun? Yogadan ne bekliyorsun? Yoga yaparken tavrın ne? Yoga pozunun içinde kendi içindeki ‘tü kaka’ duygulara bakma cesaretin var mı? Yoksa belli bir hırs içinde misin? İyi bir hocanın yönlendirmesi ile yoga harika bir yardımcı terapi alanıdır. Ama kişinin de zihinsel alışkanlıklarını sürdürmesi yerine kendine açılma cesaretini göstermesi gerekir.
Bunlar olduğunda yoga hamile kadını fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak doğuma hazırlar. Ama bu yeterli değildir. Siz hazır olsanız bile rutin uygulamalar sizin deneyiminizi negatife çevirebilir. Ülkemizde doğuma bilinçli bir farkındalıkla hazırlanma görevi Türkiye’de maalesef ailelerin sorumluluğundadır. Doğuma Hazırlık Eğitimi almadan doğuma girmemek gerekir. Aksi halde hayatınızda dönüm noktası olabilecek ve sizi güçlendirebilecek bu harika deneyimi sizin edilgen olduğunuz bir ‘müdahaleler silsilesi’ olarak yaşama olasılığınız yüksektir.
Hangi haftalarda başlanmasını ve haftada kaç kez yapılmasını tavsiye ediyorsun?
Hamile yogası aslında hamileliğin başından itibaren yapılabilir. Oran aslında çok düşük olsa da ilk üç ay içinde düşük riskinin daha yüksek olması sebebi ile 15. haftadan sonra başlanması önerilir. Aslında belirttiğim gibi bu risk yogadan kaynaklanmaz. Hamile yogasının hamilelere ve bebeğe bir zararı yoktur. Aksine çok faydalıdır. Yoga eğitmenleri kendilerini korumak amacı ile bu sınırları koymuştur. Bu bilgiler ışığında ve doktorunun onayını alması kaydı ile arzu eden anne adayları hemen derslere başlayabilir. Önemli olan bedeninizin sesine kulak vermek ve ihtiyaç hissettiğiniz dönemlerde bol bol dinlenmektir.
Yoga haftada en az iki kez yapılmalıdır ki etkisi yoğun olarak hissedilsin.
Doğuma kadar devam edilebilir di mi?
Evet. Hatta doğumda da bol bol kullanılır pozlar, nefes, gevşeme teknikleri..
Peki kimler hamileyken yoga yapmamalı? Riskli durumlar var mı?
Herkes yoga yapabilir. Ancak özel durumları olanlarla bireysel çalışmak gerekebilir.
Hamilelere ağrıları veya şişlerini azaltmak için kendileri de uygulayabilecekleri, minik tüyoların var mı?
Evet. Hamileliği sağlıkla geçirmenin üç koşulu. İyi beslenmek, dinlenmek ve egzersiz yapmak. Bunları yapabilirseniz ve özel bir durumunuz yoksa hamilelik bir şenliktir.
Annezen’e ve sana nasıl ulaşabilirler?
Eklemek istediklerin var mı?
Keyifli sohbet için çok teşekkür ediyorum. Umarım kafasında soru işaretleri olanları aydınlatmışızdır:)