Evet bunlar bizim ek gıdalara ilk başlangıç hikayelerimizin bir kısmı… Peki gelelim ana konumuza Bir bebeğin ek gıdaya hazır olduğu nasıl anlaşılır?
İlk olarak şunu söyleyeyim… Bebeğiniz her şeyde olduğu gibi beslenme konusunda da sizi yönlendiriyor. Araştırmalara göre 17. haftadan itibaren bebeklerin sindirim ve bağışıklık sistemlerinin katı gıdalara uyum sağlayabildiği biliniyor. Genel olarak doktorların en önemli kriterlerinden biri bebeğin kilosunun doğum kilosunun iki katına ulaşmış olması ve bebeğinizin destekli de olsa oturabiliyor ve başını dik tutabiliyor olması… Bundan sonrasında siz de biraz bebeğinizin hareketlerindeki yenilikleri fark ederek ve doktorunuzla paylaşarak birlikte doğru zamanı belirleyebilirsiniz…
Bu yeni hareketler ne derseniz;
- Etrafında yemekle ilgili bir şey gördüğünde ilgi gösteriyor, sizin yemeklerinize uzanıyor, siz yemeğinizi yerken kaşığınızı ve ağzınızı takip ediyorsa bu en önemli işaret. Eliz’in ağzı bile sulanmaya başlamıştı daha 5 aylık olmadan:)
- Yemek gördüğünde veya yemek yiyenleri izlerken ağız hareketleri yapmaya başladıysa,
- Ağzı sulanıyorsa, siz yemek yerken parmaklarını emiyorsa,
- Kaşığın ucunu uzattığınızda tatmak için ağzını açıyorsa ve bir şey vermeye denediğinizde kolayca kabul ediyorsa,
- Anne sütü veya biberon maması aldıktan sonra halen aç olduğunu size hissetiriyorsa,
- Süte olan ilgisinin azaldıysa, artan kalori ihtiyacıyla geceleri daha çok uyanıyorsa,
- Katı besin verildiğinde emmeye çalışmak yerine çenesini-dilini oynatıyorsa,
sizin bebeğiniz de artık yemek yemeye hazır denebilir. Doktorunuzla konuşarak mevsim sebzeleri, meyveleri ve başlangıç tahıllarıyla ek gıdalara başlayabilirsiniz…
Yakında sizinle tariflerimizi de paylaşacağım… Tüm bebeklere şimdiden afiyet olsun…