Bugün sizinle çok kafamı kurcalayan bir konu hakkında bir röportaj paylaşmak istedim. Daha doğrusu bu konuyu Bebbini’ye yaratan Gökçe ile bir sohbetimizden derledim:) Biliyorsunuz Bebbini, çocuklar için ayak dostu ve çok şık ayakkabılar üretiyor. Bu markayı yaratan Gökçe Özdemir Kırca ise 40 yılı aşkın süredir ayakkabı işi yapan aileden geldiği için benimle faydalı bilgiler paylaşacağını emindim. İşte sohbetimizden notlarla çocuklar için doğru ayakkabı seçimi…
Bu arada Bebbini, Mini Mağaza’da ilk günden yerini alan markalardan. Çünkü benim de Eliz için bayıldığım ve güvendiğim modelleri var…
Ürünleri incelemek isterseniz BU LİNK size yardımcı olacak…
1- Gökçe merhaba… Senden bu kez doğru ayakkabı seçimi konusunda bilgi almak istiyorum. İlk sorum ise; bir çocuk için doğru ayakkabı nedir olacak?
Merhaba Burcu, biz tabi ki ayakkabı uzmanı değiliz. Fakat ayakkabı üreitminin ve yılların deneyiminin bize kattığı bilgilerle sorularına yanıt vermek isterim. Çocuk için doğru ayakkabı, çocuğun ayağına uygun ölçüde, zararlı etkilerden koruyucu özellikte bir tabana sahip, burun kısmı ise hareket kısıtı yaratmayan ayakkabılardır.
2- Çocuklarda ayak tipleri de çok değişiyor. Mesela benim kızımın ayak üstü çok toplu ama ayakları çok küçük:) Bu da ona ayakkabı almamı zorlaştırıyor… Doğru ayakkabı deneyerek mi bulunur?
Çocuğun ayağını tanımak ve uygun ayakkabı almak önemli. En önemlisi çocuğun ayakkabıyı taşırkenki konforudur. Dolayısıyla toplu bir ayak için dar kalıplı bir model uygun olmayacaktır. Özellikle 2 yaşa kadar çocuğun ayağını bağcık ya da cırt ile tutacak bir ayakkabı olması ayarlanabilir özelliği de beraberinde getirecektir.
3- Bu konuda çok farklı bilgiler var. Yeni akımlar ilk adım ayakkabılarının yanlış olduğundan bahsediyor? Ne kadar süre ilk adım ayakkabısı öneriliyor?
İlk adım ayakkabısı dediğimiz bileğe kadar yüksek arka topuk kısmı sert yapıdaki ayakkabılardır. Yüksek ayakkabı yeni yürüme döneminde uygundur. Çocuk tek başına rahatlıkla yürümeye başladığında bileğe kadar olan ayakkabılar gerekli değildir. Bu tür yüksek ayakkabılar çocuk yeni yürümeye başladığında daha düz basması için önerilmektedir. Fakat çocuğun içe basmasını önlemek için ayakkabıların arka topuk kısmının sert olması ve ayağı sıkıca kavraması otoritelerce uygun bulunuyor. Yaklaşık 2,5-3 yaş sonrasında ise çocuğun ayağı şekillenmeye başlıyor. Ayağın iç bölgesinde yer alan çukur oluşuyor. Bu döneme kadar düz taban olan çocukların ayakları oluşan ark çukuru ile beraber desteklenme ihtiyacı duyuyor. Uzmanlar ve biz 40 yıllık ayakkabıcılık deneyimi ile 3 yaş sonrasında ayakkabılara destekleyici anatomik ped kullanmayı öneriyoruz.
4- Ayakkabının içinde taban olmalı mı?
Ayakkabının içinde özel bir durum söz konusu değilse ayrı bir tabanlığa ihtiyaç duyulmaz. Çocuğun ayağında basma bozukluğu söz konusu ise ancak uzman bir ortopedist tarafından önerilen tabalıklar kullanılabilir.
Dış taban ise çocuklarda ayak anatomisine uygun olarak ve içe basmayı engelleyici nitelikte thomas ökçe dediğimiz öne doğru kavisli tabanlar daha uygundur.
5- Ayakkabının iç ve dış malzemesi ne olmalı?
Ayakkabıların iç ve dış malzemesi hava alabilen özellikle doğal malzeme olmalıdır. Deri ya da kumaş ayakkabılar bu kategoridedir. Çocuğu gün boyu plastik malzemeden hazırlanmış suni deri yada lastik ayakkabılarla gün boyu gezdirmek ayak sağlığı için uygun değildir.
2326- Numarasına nasıl karar verilmeli? Biliyorsun bizde büyük olsun seneye de giysin olayı var:) Ayakkabı en fazla ne kadar büyük alınmalı?
Ayakkabı çocuğun ayağına uygun ölçüsüde burundan en fazla bir parmak kalacak şekilde olmalı. Daha büyük numaralar çocuğun yürümesini zorlaştıracaktır. Ayakkabının ayağa tam olması ise ayağın ayakkabı içinde hareket kısıtına sebep olacaktır.
7- Evde yumuşak deri patiklerin önerildiğini okudum. Ama dışarda bu mümkün değil tabi ki… Ev için kaydırmaz çoraplar veya deri patikler yeterli mi?
Ev içi kullanımda, çocuğu yormayacak hafif patikler ya da ayakkabılar kullanılabilir. Uzun süre ev kullanımında ise yine çocuklara ev için ayrılmış bir ayakkabı kullanılması uygundur.
8- Eliz henüz yürümüyor ve ayağı hala 18 numara:) Spor ayakkabı seçerken nelere dikkat etmeli? Bildiğimiz iyi markalara yönlenmek yeterli mi?
Spor ayakkabılar tamamen konfor için hazırlanan ayakkabılardır. Sürekli spor ayakkabı kullanan çocuklarda bir süre sonra içe basma gözlenebiliyor. Kullanılan malzemeye dikkat edip suni olmamasına özen göstererek bilinen markalar tercih edilebilir. Aynı zamanda 2,5 yaş sonrasında iç kısmında ayak ark bölgesi için yükseltici ped bulunan modeller kullanılarak çocuğun ayağı desteklenmelidir.