Siz ek gıdalara ne zaman ve nasıl başladınız bilmiyorum ama Eliz ilk olarak elma ve armutun tadına 5 ay 10 günlükken baktı…
Sebzelerden ise kabak, tatlı patates ve havuç ile ilk mamalarımıza başladık. Bu üç sebzeyi de buharda pişirip püre yaparak öğle saatlerinde denetmeye başladım. İlk önce tek tek ve 3 gün kuralına uyarak yedi. Böylece alerjisi olup olmadığını kontrol ettik. Hiç bir alerjik durum çıkmadı. O yüzden sonraki aşamadı bunları ikili ve üçlü olarak karıştırmaya başladım.
Kabak ve havuç Kabak ve tatlı patates Havuç ve tatlı patates gayet güzel tatlar oluyor… Eliz hepsini severek yedi. Herkesin ‘En zor kabağı sever’ lafını da yine boşa çıkarttı ve en iyi yeme performansını çoğu zaman kabakla verdi:) Bu arada sebzeleri keserken hep seramik bıçak kullandım.
Aslında ilk verdiğim gıda en başta söylediğim gibi elma yani bir meyve oldu. Ama hemen ardından sebzelere geçtim. Çünkü bebeklere şekeri her şartta seviyor. Tıpki bir büyükler gibi. O tadı alınca da sebze gibi tatsız şeyleri yemek istemiyor. Haksız da değil. Siz bile sürekli haşlanmış kabağı zor yersiniz:)
Bizim ilk meyvelerimiz ise elma, armut ve sonrasında ise muz oldu… Hepsini yerli tercih ettim ve cam rendeden geçirerek verdim:) Muzu ise Nuk’un özel ezicisiyle yani plastik bir set ile ezdim.
Ne var ki, Eliz’in kış bebeği olması ve ek gıdaya tam ara mevsimde geçmiş olması sebzeler açısından beni biraz zorladı.
Önemli olan nokta ise şu. Hangi sebze ve meyvenin mevsimiyse bebeğinize onu verin. Ben Eliz’in alışverişini Makro’nun organik kısmından yapmaya başladım. Evet organik çok pahalı ve bazen insan gerçek mi diye düşünüyor ama zaten bebek için bir avuç alıyorsunuz ve o kadar uzun süre yiyiyor ki… O yüzden organik veya güvendiğiniz yerden alın ve en azından içiniz rahat etsin. Makro’ya gidemediğim zamanlarda ise iyi meyve ve sebzesi olan manavdan alıyorum bu arada:)
Pişirmeye gelince, ben Avent’in buharlı mama pişiricisini kullanıyorum. Çok pratik bir alet. İçine kaç dakika pişirmek istiyorsanız ölçeğiyle o kadar su koyuyorsunuz. Zaten ölçekte ml. ölçüsünün yanında dakikası yazıyor. Ben kabak gibi kolay pişen sebzeleri 10 dakika pişiriyorum. Havuç, patates gibi daha zor pişenleri ise 15 dakika:) İlk günler iyi geçirmekte fayda var. Ne kadar pürüzsüz olursa o kadar kolay yer. Çünkü kaşıktan yemek yemek, onun bildiğinin emmenin tam ters refleksi… O yüzden kolay yutabilmesi önemli.
Ben 6 aydan itibaren kademeli olarak pütürlü yaptım yemeklerini. Kolay kabul etti onu da. Ama yaklaşık 9 aylık olana kadar ara ara zorlandı büyük parçalarda.
Kaşık konusuna gelince ben ilk başta Boon Swap tercih ettim. Onun ilk alıştırma kaşığı gerçekten çok kullanışlı ve hem bebek için çok rahat, hem de uzun olduğu için siz kolay kullanıyorsunuz.
Kısaca özetlemek gerekirse;
- İlk başta meyveler değil sebzeler ile başlayın…
- İlk 3 sebzeniz mevsimine göre kabak, havuç, tatlı patates veya normal patates olabilir.
- Vereceğiniz tüm çeşitleri önce tek tek sonra alerji yapmadığınıa emin olduğunuz diğer sebzelerle karıştırın.
- Pişirirken hiç yağ, tuz ve baharat kullanmayın… Mümkünse sadece buharda pişirin…
- Meyveleri cam rendeden geçirin
- Meyve veya sebzeleri keserken ise seramik bıçak tercih edin.
- İlk günler hariç tamamen pürüzsüz çorbalar yerine, azar azar pütür arttırarak çorba yedirin.
- Sebze ve meyvelerinizi güvendiğiniz yerlerden alın. Mümkünse organik alın.
- İlk kez ek gıda verirken öğle saatlerini tercih edin. Böylece dokunması durumunda müdahale edebilme şansınız artar. Hem de gece uykusuna kadar sindirmesi mümkün olur.