Aslında konu kasmak veya kasmamak değil. Konu ANNE OLMAK!
Neden derseniz hemen açıklayayım. Her annenin kendine göre doğruları olduğu gibi her çocuğun da kendine göre bir naturası var. O yüzden ben her zaman ‘herkesin çocuğu kendine’ derim. Benim doğrum sana, senin doğrun bana doğru olmayabilir. Hatta büyük ihtimalle de olmayacaktır:)
Günümüz anneleri kavramı ile doğan ve aslında anneliğimize çaktırmadan yön veren yenilikler ise bahsi geçen kasmak veya kasmamak konusunun sebebi oluyor…
Bugün katıldığım lansmanda ilk olarak Tara Kitap ile tanıştım. Kadınlara içini ferahlatan, gündelik hayatımıza dokunan kitaplar yayımlayan ve onlara bir nebze de olsa dokunabilen bir yayın evi ile tanışmış oldum. Ayrıca ilk kez sosyal sorumluluk ile bütünleşen bir yayınevi gördüm onu da söyleyeyim…
Bu arada en başta lansmanın başlangıcı komikti… @yilmazsisters ‘ın katılımıyla gerçekleşti bu kahvaltılı lansman… Benim bir kaç favorim birden var onların videoları arasında ama biz British nanny, ergen ve dengeli beslenen hamile videolarını izledik. Benim diğer bir favorim de Tarkan’lı olan. Onu da izleyin derim:)
Gelelim kitaba… Ben şahsen eğlenceli, hicivli kitapları severim… “Kasmadan Annelik” de benim de farketmediğim bazı komik kasmalarımla yüzleşme sebebi olacak gibi:) Şimdi size kısaca kitaptan da notlar vereyim. Sonrası size kalsın…
Kitap, bebeğini emziremediği için kendini eksik ve suçlu hisseden, daha loğusayken okul seçimlerine başlayan, doğum hazırlık kurslarına eşiyle birlikte giden, yorgunluktan bitap düşmüş haldeyken bile buhar makinesinde ‘organik’ sebze pişirmeye çalışan ama anneliğin keyfini sürmeyi unutan annelere sesleniyor… Evet, günümüz modern anneleri ne yazık ki kusursuz olma telaşıyla anne olmanın güzelliklerini çok da yaşayamıyor. Kendisi de üç çocuk annesi olan kitabın yazarı Daisy Waugh, ‘Kasmadan Annelik’ isimli kitabında kendini suçlu ya da yetersiz hissetmeden, yani “kasmadan’’, keyifli bir ebeveynlik yapabilmeniz için sizi teşvik ediyor.
Kitap son derece samimi bir dille yazılmış. Kendisi de üç çocuk sahibi olan Tara Kitap Kurucusu Selcen Gür, kitabı okuduğunda hissettiklerini şöyle anlatıyor: “O kadar samimi, o kadar çarpıcı ve dürüst bir anlatımı vardı ki, yazarıyla arkadaş olmak istedim. Hani şöyle iki anne buluşup kahve içsek ve dertleşsek fena mı olurdu! Ama yanlış anlamayın, öyle her anneyle arkadaşlık etmeye çok meraklı değilim, ‘çok kasmayan’, ‘eğlenceli’ anneleri seviyorum ben.”
Kitap tek kelimeyle, “Kasmayın” diyor annelere ve anne adaylarına… “Ey anneler, annelikle ilgili bir milyon şeyi dert edip anneliğin keyfini ve doğallığını kaçırıyorsunuz ya, yapmayın bunu” diyor özetle. Yazar Daisy Waugh’a göre annelik, santimle milimle ölçülecek, her anında en mükemmel şekilde hareket edilecek, her sorunda suçluluğun dibine vurulacak bir şey değil. Annelik, hayatın olağan akışında geliştiğinde, arada afallayıp topalladığınız, meşakkatli ama müthiş keyifli, kendiniz gibi olduğunuz ve ‘çok kasmadığınızda’ tadını çıkarabileceğiniz doğal bir süreç.
Şimdi güzelce arkanıza yaslanın, rahat bir nefes alın; çayınızı, kahvenizi ya da sütünüzü artıran içeceğinizi hazırlayın ve hem kitabın hem de anneliğin keyfini çıkarmaya bakın.
Ama bir de notumuz var: ‘Çok da kasmayın’.