Geçen gün bir mail aldım… Zaten çocuk oto koltuğu araştırıyordum:) Üzerine bir de tam konuyla ilgili bir bilgi maili alınca hemen paylaşayım dedim…
Çocukların araç içindeki güvenliklerinin sağlanması için kullanılan oto koltuklarının seçiminde dikkat edilmesi gereken 10 altın noktayı açıklanmış. Tabi ki araç içinde bulunan çocuğun kaza ya da darbe anında oturduğu yerden fırlayıp savrulmasını önleyen koltukların seçiminde en önemli nokta, koltuğun güvenli olması:)
Benim araştırmalarımda en iyi markalar Britax-Römer , Cybex ve BeSafe:)
Britax-Römer ‘in tüm modellerini incelemek isterseniz BURAYI TIKLAYABİLİRSİNİZ
Cybex ‘in tüm modellerini incelemek isterseniz BURAYI TIKLAYABİLİRSİNİZ
BeSafe ‘in tüm modellerini incelemek isterseniz BURAYI TIKLAYABİLİRSİNİZ
Ben de modeller ve seçimi ile ilgili detaylı bir yazı üzerine çalışıyorum:) Ama koltuk almadan önce dikkat edileceklere bir göz atmanızı şiddetle öneririm. Yeterki o çocuklar kucakta taşınmasın arabada. Çünkü bu koltuklara bakarken insanın aklı hep kaza anına odaklansa da aslında olay günlük trafikte ufak sıkıntıları da içeriyor. Hele ki İstanbul gibi korkunç trafiğiyle efsane bir ilde yaşıyorsanız her an ufak darbeler de almanız mümkün. Arabada çoğunlukla uyuyan bebek ve çocuklar için gerçekten emniyetli bir koltuğa bağlı olmak aklınıza gelemeyecek yaralanmaların önüne geçecektir. O yüzden lütfen ama lütfen 5 dakikalık bir yola da gitseniz çocuğunuzu araba koltuğuna oturtun.
Güvenli oto koltuğu seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar neler?
- Çocuğun boyuna, kilosuna, yaşına ve kullanılan arabaya uygun koltuk seçin. Her oto koltuğunun kilo ve yaş sınırı farklı olabilir.
- Avrupa Güvenlik Standardı’na (ECE sertifikası) uygun, onaylı koltukları tercih edin.
- Bebek oto koltuğunun araca en güvenli ve kolay şekilde monte edilmesini sağlayan ISOFIX (International Standard Organisation Fix) bağlantısı veya emniyet kemeri olup olmadığına dikkat edin.
- Koltuğun kaza anındaki darbe basıncını emen özel köpük malzemeye sahip olup olmadığını kontrol edin.
- 5 noktalı emniyet kemeri olan oto koltuklarını seçin. Eski model oto koltukları çoğunlukla 3 noktalıdır ve 5 noktalılar kadar güvenli değildir.
- Koltuğun ekstra baş, boyun güvenliği sağladığına ve yan destekleri bulunup bulunmadığına dikkat edin.
- Alacağınız oto koltuğunun arabanızın koltuğuyla uyumlu olup olmadığını kontrol edin.
- Oto koltuğu kumaşının terlemeyi aza indirgeyen teknik kumaşlardan ve silinebilir hatta yıkanabilir cinsten olmasına özen gösterin.
- Çocuğunuzun konforu için oto koltuğunun yatış ve yükseklik pozisyonlarını inceleyin.
- Çocuğu oto koltuğuna oturtup kaldıracak olan ebeveynler olduğu için, kendi açınızdan kullanım rahatlığına da dikkat edin.
Arkadaşlar buradan bi tecrübe ve araştırmamı aktarmak istiyorum, 6 aylık oğlum artık taşımaya sığmadığı için oto koltuğu araştırmaya başladım, nitekim çok pimpirikli biriyimdir, (taşımayı da yaklaşık 3 aylık araştırmadan sonra almıştım) yukarı görselde gördüğünüz üç ürüne odaklandım, fiyat avantajından ve yerli olmasından dolayı, yaptığım araştırmada bu üç ürünün birbirinin tamamen aynısı olduğunu öğrendim, zaten görsellerde aynı şeyi söylüyor, hepsini aynı fabrika üretiyor, hiç bir malzeme veya özellik farkı yok, kumaş fonksiyon vs her şeyi tıpatıp aynı, sadece fiyatları değişiyor, buraya kadar bi sorun yok. bu anlatacaklarım yorum değil araştırma sonucu edindiğim bilgilerdir, fakat esas önemli konu buradan sonra başlıyor
Convers airmax 0-36 kg isofixli dönebilen oto koltuğu, yorumları
Baby home 900 dualfix 360′ dönebilen isofixli 0-36 kg 9 ay – 12 yaş bebek oto koltuğu, yorumları
Jusso Concorde Fix 0-36 kg 360 derece dönebilen isofixli oto koltuğu, yorumları
almaya karar verdikten sonra satıcıdan test raporlarını istedim nitekim ürün açıklamalarında ECE R44 sertifikası (AB den onaylı test kuruluşları tarafından ürünün güvenli olduğuna dair yapılan testlerden sonra verilen sertifika) bulunduğunu söylemişler, üründe top tether (üstten bağlama kemeri) olmaması beni baya bi işkillendirdi, önce sorunlarımı epeyce bi vakit görmezden geldi satıcı firma (satıcı ile üretici aynı firmaymış) aradan geçen bir haftadan sonra ısrarıma dayanamayıp bana bi evrak attılar, ben bir gümrük çalışanıyım, prosedürün nasıl işlediğini iyi bilirim, evrakın üzerinde verilen test raporuna istinaden bir numara bulunuyor, raporu veren laboratuvarın da iletişim bilgileri mevcut, erinmedim o numara ile test kuruluşuna mail attım, bu numara ile verilen test sonucu ve raporunuzu bana iletir misiniz diye, test kuruluşuna da biraz ısrarcı olmam gerekti, aradan geçen bir hafta sonra BUŞEKİLDE BİR TEST YAPILMADIĞI ve BÖYLE BİR EVRAK TANZİM ETMEDİKLERİNİ söylediler,
Sözün özü, üretici firma hiç bir şekilde test yaptırmamış, yerli ürün olduğu için de hiç bir yerde kontrol edilmiyor bu durum, adamın oğlu bi atölyede bidon basar gibi oto koltuğu basıyor, hiç bir test kontrol güvenlik kontrolüne tabi olmadan piyasaya sunuyor, kimse de gel bakalım bilader bu ürüne gözümüzden sakındığımız çocuğumuzu emanet ediyoruz, sen bu ürün için nereden onay aldın demiyor. kemerleri, kumaşı, isofixleri hepsi normalde AB onaylı testlere tabi iken, firma bunların hiç birini sallamıyor, çocuklarımızın can güvenliğini hiçe sayarak, üç beş kazanacağız diye ver ediyor piyasaya. eğer buradan bu yazdıklarımı bu atölye sahipleri görüyorsa hodri meydan çıkarsınlar test raporlarını, herkes de benim yaptığım gibi sorgulayabilsin, biz de istiyoruz ki yerli üretim olsun para başka yere gitmesin, fakat adamlar ne yapıyor! çok acı, bu yazı aynı zamanda bir suç duyurusudur. kullananlar da görür umarım bu yazıyı, markaların sattığı diğer modellerin de farklı olduğunu zannetmiyorum.