Philips Avent Emziren Anneler için Şirketlere Süt Odaları Açıyor

Bu sabah bir basın toplantısına katıldım. Philips Avent’in ajansından gelen daveti incelediğimde keyifli bir konu ile karşılaşacağımı anlamıştım. Tam da öyle oldu! Avent yetkilileri Çadev ile yaptığı araştırma sonuçlarını açıkladığı toplantıda tüm iş yerlerini süt odası açmaları için destekleyeceklerini açıkladılar…

Projenin adı ‘Süt Saatim’ ! Amacı ise şirketlere, çalışan ve bebeğini emziren annelere için süt sağma odalarının önemini aktarmak ve bu odaların standartları konusunda destek vermek. Bu yeni proje ile doğum izninden dönen kadınların şirketlerinde sütlerini sağabilecekleri hijyenik, özel ve rahat bir alan oluşturulması konusunda farkındalık yaratmayı ve bu odaların oluşturulması konusunda şirketlere destek olmayı amaçlıyor.

Biliyorsunuz sütümüz emzirdikçe ve sağdıkça artıyor. Bir de düzenli, sağlıklı beslenip bol su içtikçe:) Ama izni biten anne ofise dönünce hem bebeğiyle saatlerce ayrı kalmanın psikolojisi, hem de süt yüzünden şişen ve ağrıyan memeleriyle baş başa kalıyor. Çalışma saatleriniz içinde sütünüzü en az iki kez sağmak çok önemli. Tabi sonrasında onu doğru soğuk ortamda saklamanız ve bu zinciri bozmadan eve ulaştırmak daha da önemli… O yüzden

Projenin tanıtım toplantısında konuşan Philips Tüketici Ürünleri Genel Müdürü Milena Elmasoğlu, “Philips Avent olarak, her bebeğin sağlıklı bir şekilde büyüme hakkı olduğuna inanıyoruz. Annelere bebeklerinin sağlıklı gelişmesi için her aşamada uygun çözümler sunmayı ve onların hayatlarına değer katmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda hayata geçirdiğimiz ‘Süt Saatim’ projesi ile şirketler nezdinde farkındalık yaratarak, süt sağma odalarını açmaları için onlara yardımcı olmak istiyoruz. Süt Saatim projesi ile 2015 yılı sonuna kadar 10, 2016 yılında ise 20 şirkete destek olmayı hedefliyoruz.” dedi.

Projenin detaylarına değinen Philips Tüketici Ürünleri Pazarlama Direktörü Sibel Yıldız ise “30 yıldır anneleri ve bebekleri doğumdan oyun parkına kadar destekleyerek yaşadıkları her önemli ve değerli ilk deneyimde yanlarındayız… Süt Saatim projesi de aslında bu vizyonumuzun bir parçası. Projemiz kapsamında, şirketlere hem süt sağma odalarının standartları konusunda danışmanlık vereceğiz hem de bu odalara ürün desteği (Avent Natural Elektronik Göğüs Pompası, 3’ü 1 arada Buharlı Sterilizatör, süt saklama kapları, süt saklama poşetleri, süt sağma odası kılavuzu ve emzirme kiti) sağlayacağız. ‘Çalışan anneler, anne sütü ile beslenen bebekler’ için tüm şirketleri bu projemize ortak olmaya davet ediyoruz. Bu doğrultuda hem firmalar hem de çalışan anneler sut.saatim@philips.com ve tuketici.danisma@philips.com e-posta adreslerinden bilgi talep edebilir ya da 0850 222 74 45 numarasını arayarak konu hakkında bilgi alabilirler.” dedi.

Gelelim Türkiye’de çalışan kadınların süt sağma alışkanlıklarına…

Philips Avent, proje kapsamında Çalışana Destek Vakfı (ÇADEV) ile şirketlerde süt sağma odalarının bulunurluğu ve durumunu ortaya çıkarmak amacıyla bir araştırma gerçekleştirmiş. 55 farklı şehirden 0-2 yaş grubunda bebeği bulunan 752 kadın çalışan ve farklı sektörlerden 80 bin çalışanı temsil eden şirketlerin insan kaynakları departmanları ile yapılan araştırmada Türkiye’deki şirketlerde süt sağma odalarının durumu ile ilgili önemli ipuçları elde etmişler.

Toplantıda araştırmayı yürüten ekipte yer alan Klinik Psikolog Derya Mahmutoğlu Yalçın sonuçları açıklarken; ‘Araştırmadan çıkan sonuçlara göre süt sağma odaları, çalışan kadınların işe dönme sürecini kolaylaştırıyor ve bebeğine süt vermeye devam ettiği dönemde bu odaları kullanabilmek çalışan kadınların motivasyonunu artırıyor.’ dedi.

Araştırmadan çıkan bazı çarpıcı veriler ise şu şekilde;

  • Türkiye’de süt sağma odaları şirketlerde yaygın değil. Çünkü araştırmamıza katılan kadınların yüzde 72,3’ü şirketlerinde süt odasının olmadığını,
  • Şirketinde süt odası bulunan kadınların yüzde 62,6’sı ise süt odalarından faydalandığını,
  • Süt odaları bulunan şirketlerdeki kadınların yüzde 41’i bu odalar sebebiyle işe erken döndüklerini bildirirken yüzde 95’i, odaların varlığının önemli olduğunu,
  • İş yerinde süt sağma odası bulunmayan kadınların yüzde 95’i böyle bir odanın olmasını istediğini paylaşırken, bu kadınların yüzde 40’ı, böyle bir oda bulunsaydı işe erken dönmek için motivasyon sağlayacağını,
  • Araştırmaya katılan kadınların yüzde 65’i süt sağmanın mutluluk verdiğini, yüzde 30’u süt sağınca çalışma performansının arttığını, yüzde 80’i ise süt sağınca bebeğine daha çok yettiğini hissettiğini,
  • Yüzde 80’i süt sağınca sağlık sorunları yaşamadan kariyerine devam edebildiğini, yüzde 65’i ise süt sağınca kariyerinden kopmadan anne olmanın mutluluğunu yaşadığını,
  • Yüzde 70’lik bir kısım da süt sağınca daha iyi bir anne olduğunu hissettiğini,
  • Kadınlar şirketlerde süt sağma odası varsa bunun kadın çalışana verilen önemi (yüzde 85) ve motivasyona olan desteği (yüzde 70) gösterdiğini söylemiş… Ayrıca araştırmada süt sağma odasının katkıları arasında; süt devamlılığının artması (yüzde 85), süt veriminin yükselmesi (yüzde 73) ve anne sütüyle bebeğini besleyebilme (yüzde 85) yer alıyor.

Araştırma sayesinde bir süt sağma odasının ihtiyaçları ve eksikleri de belirlenmiş…. Yapılan araştırmaya göre, şirketlerin süt sağma odalarında genellikle buzdolabı, priz, sandalye, klima, ıslak mendil ve oturma alanları bulunuyor. Pompa, sterilizatör, lavabo, süt saklama poşeti ise bu odaların eksikleri arasında yer alıyor. Anneler süt sağma odasının hijyenik, özel ve rahat olmasını istiyor.

Philips Avent bu bilgiler eşliğinden bir Süt Sağma Odası’nın sahip olması gereken standartları içeren Hazırlık Kılavuzu oluşturmuş. Bu kılavuz ile firmalara hem odanın kurulmasında, hem geliştirilmesinde danışmanlık yapmaya hazır. İş bir süt sağma odasında hijyen, mahremiyet ve rahatlık en önemli üç faktörü gerçekleştirerek başlıyor.

Sonrasında ise Avent gerekli malzemeleri hiç bir ücret talep etmeden firmaya sağlıyor.

İlk çalışmaları ise hayata geçirmişler. BP ve Digitürk için odalar hazırlanmış bile:) O yüzden bu iki firmayı tebrik edelim bence ve darısı tüm firmaların aslında daha doğrusu tüm çalışan annelerin başına diyelim:)

Henüz Yorum Yok

Yorum bırakın

Email hesabınız yayımlanmayacak.